Hvad ER smerte?

Det er svært at forklare, hvordan man oplever smerter. Men måske finder du forklaringen mere overraskende end som så…

Forestil dig, at du skal forklare hvordan det føles at have smerter, til en der aldrig har oplevet det. De fleste vil finde det temmelig svært, og med ekstremt få undtagelser, har alle mennesker da også prøvet at opleve smerter. Men der er stor forskel på, hvordan de smerter har været, eller er,  og er oplevet.

 

Smerter DoloTest

 

Definitionen på smerter

I 1979 lavede den internationale sammenslutning af smerteforskere (IASP) en definition på hvad smerte er. Selv her mange år efter, er det stadig den definition, der indleder mange lærebøger og artikler om smerter. Så den er meget vigtig.

Definitionen siger

Smerter er en ubehagelig sensorisk og emotionel oplevelse

Forbundet med aktuel eller potentiel vævsskade

eller som beskrives i vendinger svarende til en sådan oplevelse

 

Hvert eneste ord i denne definition har betydning for at forstå smerter, så lad os prøve at gennemgå det.

 

Smerter er personlige

Det første ord at bemærke er ubehagelig. Det understreger at den smerte vi taler om påvirker os negativt; det er noget vi gerne vil slippe af med. Man kan med rette så spørge, om man også kan have en behagelig smerte. Man kan i hvert fald godt opleve ”smerte impulser” til hjernen, som ikke opleves som smerter, hvilket de ville i andre sammenhænge

Det er vigtigt at bemærke, at det første linje i definitionen relaterer smerter til føleler og til subjektivitet.

Det næste vigtige ord at bemærke er sensorisk, hvilket fortæller os, at smerter har noget at gøre med vores sanser og vores nervesystem.

Neural kommunikationSå kommer vi til ordet emotionel. Det supplerer beskrivelsen af smerte som subjektiv og personlig, ved at beskrive, at smerte er tæt forbundet med og påvirket af vores følelser. Denne emotionelle del af smerte har ført til, at man ofte anvender ordet ”smerte” synonymt med andre former for lidelse, tab eller humørændring. Der er tusindevis af referencer på dette i sange.

Vi kommer så til et meget vigtigt ord, nemlig det og, der står mellem sensorisk og emotionel. Det fortæller os, at smerte ikke alene er sensorisk og ikke alene er emotionel, men at vores oplevelse af smerter kommer fra en kombination af input fra både det sensoriske og det emotionelle system, og aldrig fra et af systemerne alene! Aldrig!

Et andet meget vigtigt ord i definitionen, måske det vigtigste, er ordet oplevelse. Smerte er en oplevelse, og en oplevelse er personlig. Det er noget, der foregår i vores hjerne, og ikke noget der kan ses på en scanning eller måles fysisk ved blodprøver eller andre metoder. Andre eksempler på oplevelser er smag, forelskelse og kunst. Det er alt sammen noget vi oplever, kan forsøge at forklare andre, men ingen kan sige til os, at sådan er det ikke. Hvis en person synes godt om en film og en anden synes den var dårlig, giver det ikke mening at diskutere hvem der har ret, for det har de begge. De har set det samme, men oplevet det forskelligt.

Tilsvarende med smerter, når nogen beskriver, at de oplever smerte, har de ret!

 

Smerter kan komme fra vævsskade

Den anden sætning i definitionen beskriver at oplevelsen af smerte er firbundet med aktuel eller potentiel vævsskade. Fra den dag vi blev født, længe før vi havde et verbalt sprog, var vi alle i stand til at give udtryk for smerte, og påkalde opmærksomhed på aktuel eller potentiel vævsskade. Senere i livet har vi mange gange genlært forbindelsen mellem skade og smerte, hvad enten vi har forstuvet en ankel, haft halsbetændelse, eller hvad der nu er sket. Smerter er livsvigtige for ås, så vi kan passe på os selv og overleve, ved at gøre os opmærksom på aktuel eller potentiel vævsskade.

 

Man kan godt have smerter, vi ikke kan påvise årsagen til

Men så er der den sidste linje. Indtil nu, har alt i definitionen været på baggrund af oplevelser vi alle har haft. Den sidste sætning siger, at i stedet for at relatere til en skade, infektion eller anden påvirkning af vores organisme, så kan man have smerter, der opleves og beskrives som sådan en vævsskade. Hermed bliver det helt klart, at en oplevelse af smerte kan forekomme uden det er muligt at påvise en aktuel eller potentiel vævsskade, og dermed uden vi har mulighed for at påvise en årsag til smerter. Smerter kan forekomme, og være smerter, uden vi kan påvise en årsag til disse!

 

Så svaret på hvad smerter er bliver, at det er en ubehagelig personlig oplevelse, uanset om vi kan finde en årsag til denne smerte eller ej.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.