DoloTest dokumenterer effekt af ny operationsteknik

I et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital dokumenterer DoloTest effekten af en ny operationsteknik for smerter efter brystkirurgi på grund af brystkræft.

Studiet kunne vise, at såkaldt fedtransplantation er en effektiv metode til at lindre de vedvarende smerter, der kan opstå efter fjernelse af et bryst på grund af brystkræft. Den nye operationsmetode kan ikke blot reducere smerterne, menogså forbedre livskvaliteten for de opererede kvinder. 

En ny metode til at behandle smerter efter brystkræftoperation

DoloTest dokumenterer effekt af operation

Mammografi

Brytskræft rammer årligt mellem 4500 og 5000 kvinder i Danmark, og  mere end 62000 kvinder lever med diagnosen. Vedvarende smerter er en hyppig efter brystkræftoperation, så hyppig, at mellem hver anden og hver fjerde rammes.

De smerter, der opstår efter operationen, er typisk af neuropatisk karakter, hvilket vil sige, at de skylde forandringer i nervebanerne. Det er en smertetype, der ofte kan være svære at behandle, og som forringer den smerteramte’s livskvalitet.

Det nye studie beskriver en ny type behandling, kandet fedt transplantation. Kort fortalt (meget kort) er det en metode, hvor der udtages fedtvæv fra nedre del af maven, fedtvævet centrifugeres, og sprøjtes ind i brystvævet.

DoloTest dokumenterer effekten

Patienterne i studiet blev randomiseret til to gruper, enten den nye operation eller “behandling som hidtil”. DoloTest blev i studiet anvendt til, at måle ændringer i livskvalitet generelt, samt de 8 emner, der indgår i DoloTest. De kvinder, som var blevet opereret med den nye teknik, havde generelt signifikant bedre DoloTest-Profil, og dermed signifikant bedre livskvalitet. Herudover scorede de significkant bedre på

  • Smerter
  • Problemer med at udføre sit job
  • Problemer med hårdere fysisk aktivitet som gåture og motion
  • og altså livskvalitet generelt

Der var ingen ændringer i DoloTest-score og DoloTest-profiler for gruppen med vanlige behandling.

Studiet kommer i en senere udgave af  “Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery”, men er allerede nu tilgængelig online.

 

Juhl AA, Karlsson P, Damsgaard TE. Fat grafting as treatment for persistent pain after breast cancer treatment-a randomized controlled clinical trial. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery 2016.

8.107 thoughts on “DoloTest dokumenterer effekt af ny operationsteknik